Trenutno ste na :: Početna > Petrovo 2022. > Biskup mons. Bože Radoš krstio 5. dijete u obitelji Džeko

Posjet biskupa mons. Bože Radoša i krštenje 5. djeteta u obitelji Džeko

04.02.

2024.

 

 

   Varaždinski biskup Bože Radoš prve je nedjelje u veljači kada se u Crkvi u Hrvatskoj obilježava Dan života, predslavio svetu misu i krstio Mateja, peto dijete u obitelji Miše i Suzane Džeko u Župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu. U misnom slavlju sudjelovala je obitelj Džeko i njihova rodbina, kumovi Zlatko i Jelena Stapić sa svoje petero djece, članovi župne zajednice u Trnovcu te obitelji s više djece koje se međusobno okupljanju, potpomažu i druže.

   Slavlje je započelo na ulazu u župnu crkvu gdje je biskup uveo malog Mateja u Crkvu koja se okupila na zajedničko slavlje. Matej se krstio 40. dan od svoga rođenja te je biskup u uvodnim riječima spomenuo blagdan Svijećnice koji se slavio dva dana ranije i povezao Isusovo rođenje i prikazanje u Hramu s Matejevim rođenjem i krštenjem.

   U svojoj homiliji biskup je istaknuo da krštenikovo ime Matej znači dar Božji te kako su njegovi roditelji u njemu prepoznali dar od Boga kao i u svakom svom djetetu. U svakom novom životu prepoznali su Božje dijete koje im je nebeski Otac povjerio te o tome svjedoče i propovijedaju cijeloj župnoj zajednici. Osvrnuo se biskup Radošna nedjeljno evanđelje u kojem evanđelist Marko opisuje izlječenje Petrove punice. Isus liječi dodirom u kojem se očituje Božja snaga koja ozdravlja i osposobljava punicu da služi. Tako i u sakramentima dodir ruke ili polaganje ruku označuju Božji dodir koji liječi, ozdravlja, daje snagu Duha i osposobljava za služenje, za konkretno poslanje. U krštenju svećenik dodiruje čelo krštenika i na njemu čini znak križa, položit će na njega ruku, dodirnut će vodu kojom će se krstiti, dotaknut će njegovu glavu prilikom pomazanja, dotaknut će mu uši i usta. I u drugim sakramentima također se očituje nevidljiva snaga Božja kroz geste pružanja, polaganja ruku i dodira, pojasnio je biskup u homiliji.

   Nakon homilije uslijedio je obred krštenja, a potom euharistijska služba. Na kraju slavlja prigodnu riječ zahvale i čestitke izrekao je i domaći župnik Hrvoje Damiš.

   Svojim dolaskom na slavlje krštenja petog i svakog sljedećeg djeteta u obitelji naši biskupi žele podržati obitelji u prihvaćanju dara života te ih ohrabriti na putu obiteljskoga života u vjeri.

   Neka ovaj događaj bude svima nama na duhovni rast i obogaćenje!

  Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do kraja rujna)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise su u 6:00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19:00; u 18:25 počinje svibanjska pobožnost.
U mjesecu listopadu svete mise kroz tjedan su u 18:00 sati; u 17:25 sati počinje listopadska pobožnost.
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!