Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Hodočašće crkvenih odbornika

Hodočašće crkvenih odbornika

18.06.

2012.

 


Crkveni odbornici su najbliži župnikovi suradnici. U našoj župi, u vrijeme izgradnje pastoralnog centra i crkve, oni su imali posebnu ulogu. Svaka su dva mjeseca obilazili po kućama i prikupljali dobrovoljne priloge za izgradnju crkve. Činili su to gotovo punih deset godina. Bez takvog njihovog angažmana naše crkve sigurno ne bi bilo. Da bi im se barem malo zahvalili, 16. lipnja 2012. godine za njih smo organizirali izlet - hodočašće u Krašić i na Žumberak.
Autobus je financirala naša Općina a župnik je častio s ručkom i vinom. Po dolasku u Krašić, rodno mjesto našeg blaženika, kardinala Alojzija Stepinca, dočekao nas je krašićki župnik, preč. Dragutin Kučan koji nam je ispričao puno nepoznatih i manje poznatih detalja iz vremena dok je naš blaženik boravio u Krašiću u kućnom pritvoru.


Razgledali smo krašićku crkvu i spomen sobe na župnim dvoru. U crkvi smo imali i svetu misu.
Nakon Krašića zaputili smo se u Pribić. Pribić je poznat kao rodno mjesto pokojnog kardinala Franje Kuharića. No, u njemu se nalazi i prekrasna grkokatolčka crkvica posvećena Navještenju Marijinu. Crkvica je izgrađena u neo bizantskom stilu i nalazi se na umjetnom otočiću. O crkvi nam je progovorio župnik te grkokatoličke župe koja ima samo 118 župljana, velečasni Nenad Krajačić.


Tada smo krenuli prema Sošicama, grkokatoličkoj župi u srcu Žumberka. Tu se nalaze dvije crkve jedna do druge: rimokatolička i grkokatolička. O njima nam je progovorila sestra Ana, bazilijanka. Pokazala nam je i prekrasnu etno-zbirku koju se u svom samostanu uredile sestre bazilijanke.


Nakon ručka koji smo imali u obližnjem restoranu, pješice smo krenuli prema poznatoj jami Jazovki gdje su 1945. partizani poubijali mnogo ranjenika i zarobljenih hrvatskih vojnika te ih bacili u tu jamu. Zajedno smo se pomolili za sve stradale i ubijene na tom mjestu te smo puni dojmova lagano krenuli prema autobusu i prema našem domu.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!