Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Krizmeni susret svećenika Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata

Krizmeni susret svećenika Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata

27.03.

2019.

 


I ove su godine korizmeni susreti svećenika Varaždinske biskupije održani po arhiđakonatima. Tako je susret svećenika Varaždinsko-zagorskog arhođakonata održan u našoj župi u srijedu 20. ožujka. Susret je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz prisustvo arhiđakona našeg arhiđakonata, preč. Josipa Kopreka. Na susretu se okupilo pedesetak svećenika i dva đakona.

Susret smo započeli u velikoj dvorani Pastoralnog centra u 10.00 molitvom Srednjeg časa. Nakon toga je biskup Josip Mrzljak okupljenu braću svećenike obavijestio o nekoliko događaja koji su obilježili proteklo razdoblje. Biskup je ponovio kako je s nedavno navršenih 75 godina života navršio i kanonsku dob te je službenim pismom Svetom Ocu svoju biskupsku službu stavio na raspolaganje.
Potom se mons. Josip Mrzljak osvrnuo na pohod “Ad limina apostolorum” u sklopu kojega su hrvatski biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, od 12. do 17. studenoga prošle godine boravili u Rimu. Taj pohod je znak svojevrsnog zajedništva i jedinstva Crkve. Biskup je opširno govorio što se sve događalo u Rimu za vrijeme tog pohoda, što je sve trebalo pripremiti za taj pohod i koliku ulogu u svemu tome imamo mi župnici.

U raspravi je tijekom susreta dotaknuto nekoliko tema iz vjerskog, ali i društvenog života. Bilo je tako govora o zaručničkim tečajevima, to jest, pripravi budućih bračnih parova za sklapanje sakramenata ženidbe, a govorilo se i o pastoralu osoba s invaliditetom. Osim toga, raspravljalo se o pitanju krštenja odraslih ljudi, gdje je napomenuto kako je nužno apelirati na odrasle koji se pripremaju za sakramenat krštenja da promijene i svoje živote, odnosno životne navike. Razgovaralo se i o župnim Caritasima, gdje se moglo čuti kako postoje župe koje ne prikupljaju sredstva za Biskupijski Caritas, a tema je bila i pravo na godišnji odmor svećenika, te su pritom napomenute i obaveze koje u tom slučaju župnici trebaju ispuniti, poput pravovremene najave, ali i pronalaska zamjene. Spomenuto je tijekom susreta i pitanje pozivanja svećenika iz drugih biskupija na župne svečanosti, što je također potrebno unaprijed javiti Biskupskom ordinarijatu.

Vrhunac susreta bila je sveta misa koju je predvodio naš Biskup. Uz pedesetak svećenika na svetoj misi se okupio i lijepi broj vjernika laika. U svojoj propovijedi Biskup je naglasio kako Isus poučava svoje učenike, ali da smo njegovi učenici - svi mi kršteni. Isusova škola traje cijeli život, nema razreda, ocjena ni diploma, već ta škola neprestano traje.

Korizmeni svećenički susret završili smo blagovanjem za zajedničkim stolom u velikoj dvorani Pastoralnog centra.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!