Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Mlada misa vlč. Marka Domitera

Mlada misa vlč. Marka Domitera

17.07.

2018.

 

 Mlada misa vlč. Marka Domitera


Nema većeg slavlja za jednu župu od slavlja mlade mise. U svojoj dvadeset godišnjoj povijesti naša je župa imala čast da se u njoj slavi već druga mlada misa. 2009. godine mladu je misu slavio vlč. Tihomir Kosec, a ove nedjelje, 15. srpnja 2018. svoju je mladu misu slavio vlč. Marko Domiter.
Mladoj misi je prethodila trodnevna duhovna priprava.
Prvog dana te priprave, u četvrtak 12. srpnja svetu misu je predvodio upravo naš prvi mladomisnik, vlč. Tihomir Kosec. Svetoj misi je prethodilo euharistijsko klanjanje koje je vodio sam mladomisnik. Poslije svete mise, na platou ispred crkve, kratki program su održali članovi našega KUD-a MAK čiji je dugogodišnji član bio i naš Marko.

U petak, 13. srpnja, svetu misu je predvodio vlč. Kristijan Tušek, mladomisnik iz Mihovljana. Na misi su pjevali bogoslovi iz zagrebačke bogoslovije. Poslije svete mise svoje svjedočanstvo o duhovnom pozivu imali su fra Andro Tomislav Gluščić i sestra Dijana Lončarek. Svetoj misi je prethodila pobožnost Majci Božjoj i sveta ispovijed.

U subotu, 14. srpnja svetu misu je predvodio vlč. Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije. Nakon svete mise on je blagoslovio misno ruho i kalež s kojim će mladomisnik slaviti svetu misu. Trodnevna duhovna obnova je bila jako lijepo posjećena i sigurno je donijela puno duhovnih plodova.Samo mladomisničko slavlje započeli smo kod rodne kuće mladomisnika Marka. Uz čestitke njegovih sestrični i nećaka, roditeljski blagoslov mu je podijelila njegova majka Ivanka.

Nakon toga smo u svečanoj procesiji uz pjesmu krenuli prema crkvi. U procesiji su uz križ i zastave sudjelovali članovi KUD-a MAK u svojim narodnim nošnjama, ministranti, bogoslovi, svećenici, pjevači i mnoštvo naroda Božjega.


Po dolasku u crkvu bogoslovi su vodili molitveni program kako bi se kroz molitvu i pjesmu što bolje duhovno raspoložili za slavlje koje je slijedilo. Točno u 11.00 krenula je ulazna procesija u kojoj su sudjelovali ministranti, bogoslovi i svećenici. Nakon znaka križa kojim je mladomisnik započeo svetu misu, župnik Josip Hadrović mu je uputio svoj pozdravni govor.


U svom pozdravnom govoru župnik je rekao sljedeće:

Dragi mladomisniče, dragi Marko!
U znaku križa, u znaku presvetog Trojstva započeo si ovo svečano misno slavlje. Sada stojiš pred spremljenim oltarom koji te čeka da na njemu prikažeš svoju prvu svečanu svetu misnu žrtvu! Stojiš ovdje pred okupljenim mnoštvom svoje rodbine, dragih prijatelja i vjernog naroda Božjega. Oko tebe su i tvoji prijatelji mladomisnici, tvoj propovjednik i ostala braća svećenici koje sve zajedno sa svim vjernicima najsrdačnije pozdravljam – Dobro nam došli!
Dragi Marko, ovo je tvoj dan! O tom danu si vjerujem sanjao već kao maleni dječak koji se sa svojim prijateljima igrao služenja mise. Oponašao si ono što si gledao i upijao u crkvi. Bila je to samo dječja igra, ali igra koja je u dubini tvoje duše sigurno ostavila traga! Pratio sam te od tvoje rane mladosti. Znam koliko ti je značila crkva i služenje u crkvi: najprije kao malenom ministrantu, onda kao čitaču koji je stojeći na onom malenom stolčiću vrlo ozbiljno i oduševljeno naviještao Riječ Božju; nakon toga je došlo i sviranje orgulja kao i vođenje raznih aktivnosti u našoj župi! Sve te to, vjerujem usmjeravalo prema tvojem cilju kojeg si si već tada sigurno zacrtao.
U međuvremenu, kao jedanaest godišnjeg dječaka zadesila te obiteljska tragedija – ostao si bez oca Ivice – koji se, vjerujem sada u nebu raduje zajedno sa svima nama! Ni taj veliki osobni gubitak nije te pokolebao u tvojoj želji služenja Bogu.
I onda si krenuo u gimnaziju. U to vrijeme je sazrela i tvoja odluka da kreneš na Bogosloviju kako bi preko studija teologije i prikladnog odgoja postao ono što danas jesi – Kristov svećenik!
Svakim tvojim dolaskom iz Bogoslovije kući bilo je vidljivije tvoje oduševljenje i želja da jednog dana postaneš svećenik. I taj je dan došao! Danas si tu pred ovim oltarom kako bi Bogu prikazao svoju prvu svečanu misu!
Stoga te, dragi Marko od srca pozdravljam i ujedno ti čestitam i zahvaljujem na ovom danu. Poslužit ću se riječima psalmiste koju u 118. psalmu kliče: „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu!“
Ako je Gospodin onaj koji nam je upriličio ovaj dan – usuđujem se reći da nam ni sam Gospodin ovo ne bi mogao dati da nije bilo i tvoje volje, da nije bilo i tvojeg pristanka, da ti sam nisi rekao: „Evo me, Gospodine!“
Gospodin te pozvao, Gospodin te izabrao, ti si mu potreban, s tobom ima svoje planove. On želi preko tebe sijati svoju riječ, on preko tebe želi dijeliti svoje sakramente, on po tvojim rukama želi biti prisutan na oltaru. Veliki je to dar koji si primio, a još je i veća odgovornost. Znaj jedno – neće ti biti lako – ali će ti biti lijepo!
Sjećam se riječi svojega župnika, pokojnog Franje Stričaka, koje je izgovorio na početku moje Mlade mise prije 29 godina: on je tada rekao da svećeništvo nije posao niti obrt nego služenje Bogu i ljudima.
Dragi Marko, i ja tebi danas velim: neka ti svećeništvo bude trajni životni poziv posvećen Bogu i ljudima kojima budeš poslan. Budi ponosan i hrabar u svom svećeničkom pozivu. U to ime još ti jednom čestitam na daru svećeništva. Nastavi ovu svetu misnu žrtvu i neka ti bude sretno, blagoslovljeno i spasonosno!Nakon toga je mladomisnik nastavio sa svetom misom na kojoj su pjevali naš domaći zbor te zbor mladih varaždinske biskupije. Nadahnutu propovijed je održao preč. Anđelko Koščak, rektor zagrebačke bogoslovije. Darove za svetu misu prinijeli su članovi KUD-a MAK u narodnim nošnjama. Uz koncelebraciju petorice mladomisnika i tridesetak svećenika mladomisnik Marko je pobožno i dostojanstveno predvodio euharistijsko slavlje.
Na kraju svete mise mladomisniku su svoje čestitke uputili David Cesar u ime mladih naše župe, gospodin Zvonko Šamec u ime naše Općine te vjeroučiteljica Ljiljana Mišak u ime Župnog pastoralnog vijeća i čitave župe. Vjeroučiteljica Ljiljana je rekla slijedeće:

Dragi naš Marko!

Na kraju ovog svečanog i radosnog misnog slavlja, u ime Župnog pastoralnog vijeća, u ime cijele naše župne zajednice kao i u svoje osobno, od srca ti čestitam na daru svećeništva! Kao tvoja vjeroučiteljica bila sam u prigodi pratiti te od tvoje najranije mladosti. U mojem si sjećanju još kao mali prvašić koji me pozorno gleda i upija sve moje navjestiteljske riječi svojim velikim i blagim očima u kojima se već tada dala naslutiti čežnja za Bogom.

Već sam si tada puno puta postavila pitanje: “Što li će biti od ovoga djeteta?“
Bio si doista poseban. Da je klica duhovnog zvanja posijana baš u tvoje srce dalo se nazrijeti i iz tvog daljnjeg životnog puta.
Nastojala sam tu klicu zalijevati svojim molitvama, poticajima, ohrabrenjima… Bog je ravnao tvoje puteve i pokazao ti onaj pravi.

Kao tvoja župna zajednica podržavali smo te u svakom tvojem nastojanju i odluci koju ćeš donijeti. Bili smo uz tebe i kada je bilo teško, kada su nastupile određene krize… ali uvijek moleći da djeluješ po Božjoj i svojoj slobodnoj volji.

Bili smo presretni kada si prije 6 godina odlučio krenuti u bogosloviju. Sve je išlo kako treba. Nizala se godina za godinom, mnogobrojni zadaci koje si savjesno i odgovorno izvršavao na fakultetu i bogosloviji i tako radeći uspio doći do željenog cilja, do Kristova svećenika. Svoje si srce do kraja otvorio Gospodinu.
Slobodno i rado odazvao si se njegovu pozivu na oduševljenje svih nas koji te poznajemo, poštujemo i volimo.

Sjećam se i tvoje Prve svete pričesti i onih riječi koje si tada u svojoj jednostavnosti srca tako iskreno izrekao:

„Anđelek sem mali iz lepega raja,
gde Božek se slavi bez konca i kraja.
Došel sem vam reći da bu Isus Sam
v prevelikoj sreći došel denes k vam!“

Dragi naš Marko, doista, po tvojim je rukama danas sam Isus došao među nas, ti si danas upravo taj „anđelek“ u kojem su se ispunile tvoje prvopričesničke riječi.
Tvoja Mlada misa nije radost samo za tebe i tvoju obitelj već i za sve nas koji smo te pratili na tvojem putu prema svećeništvu…

Biti svećenik Kristov velika je radost ali i odgovornost: dovoditi ljude na izvore spasenja, dijeliti s njima trenutke radosti ali i žalosti, biti s njima u dobru i u zlu.
Stoga svim srcem vjerujemo da i ti poput svetoga Pavla nakon svega možeš reći: “Sve mogu u Onome koji me jača!“

Dragi naš mladomisniče, da nam uvijek budeš ponosan i dostojanstven u svetom liturgijskom slavlju, tvoja ti župna zajednica i Župno pastoralno vijeće daruje ovu misnicu. Ona je tvoje mladomisničko odijelo. Neka te uvijek sjeća na dan kada si rekao „DA“ svojoj zaručnici Crkvi.

I ovaj kalež na oltaru, koji je također dar naše župe s kojim si slavio ovu svetu misnu žrtvu, neka ti uvijek bude veliki znak vjere u Pretvorbu Onoga kome si se danas u potpunosti predao.

Po sakramentu svetoga reda postao si dio sakramentalnog svećeništva na čelu sa našim svetim ocem papom Franjom koji ti je udijelio svoj apostolski blagoslov koji ti sada također poklanjamo…

Budi svećenik po Srcu Isusovu, blag i milosrdan!
Neka te na putu tvoga svećeničkoga života prati Božji blagoslov,
zagovor i zaštita Blažene Djevice Marije Majke Božje Snježne.
Bog te poživio!


Naša župna zajednica mladomisniku je poklonila prekrasnu misnicu i zlatni kalež kojim je bila slavljena mlada misa.

Nakon toga mladomisnik je izrekao dirljivu zahvalu u kojoj su potekle i suze. Poslije podijeljenog mladomisničkog blagoslova svečani ručak je bio u restoranu Fontana – Crnković. Ravnatelj stola, mons. Zlatko Koren duhovito je vodio uobičajenu ceremoniju pozdravnih govora.
Mladomisničko slavlje završilo je svetom misom u 19.00 sati koju je predvodio sam mladomisnik Marko a propovijedao je vlč. Nikola Tomašević, tajnik naše varaždinske biskupije, koga će naš Marko uskoro zamijeniti u toj službi. Na kraju je mladomisnik svim prisutnima i pojedinačno podijelio svoj mladomisnički blagoslov!Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!