Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Mlada misa vlč. Tihomira Koseca

Mlada misa vlč. Tihomira Koseca

20.07.

2009.

Mlada misa vlč. Tihomira Koseca

 
    U nedjelju, 19. srpnja 2009. godine najsvečanije smo proslavili Mladu misu vlč. Tihomira. Mladoj misi je prethodila trodnevna duhovna priprava. 
   Prvog dana te priprave, u četvrtak 16. srpnja svetu misu je predvodio duhovnik Zagrebačke bogoslovije, vlč. Milan Pušec.
 
Nakon svete mise o humanitarnom radu je održao predavanje gospodin Davor Hećimović, djelatnik Kapi dobrote iz Zagreba.

   U petak, 17. srpnja, svetu misu je predvodio vlč. Anđelko Košćak, vice rektor Bogoslovije u Zagrebu. Na misi su pjevali mladi iz Margečana gdje je Tihomir šest mjeseci bio  na praktikumu. Oni su nam također održali i mali koncert duhovnih šansona.
 
 

   U subotu, 18. srpnja svetu misu je predvodio fra Mijo Hrman, ujak našeg mladomisnika. Gospođica Sofija Cingula je nakon svete mise imala svjedočanstvo o prihvaćanu teške bolesti. Trodnevna duhovna obnova je bila lijepo posjećena i sigurno je donijela puno duhovnih plodova.
 
 

   Mladomisničko slavlje započeli smo kod rodne kuće mladomisnika Tihomira. Uz čestitke njegovih nećaka i nećakinja, roditeljski blagoslov su mu podijelili otac Mijo i majka Franjica. Nakon toga smo u svečanoj procesiji uz pjesmu krenuli prema crkvi. U procesiji su uz križ i zastave sudjelovali članovi KUD-a MAK u svojim narodnim nošnjama, prinositelji prikaznih darova, ministranti, svećenici, pjevači i mnoštvo naroda Božjega.
 
 
 

   Nakon ulazne procesije, mladomisniku su čestitale Mihaela, Jasmina te župnik. U svom pozdravnom govoru župnik je rekao sljedeće:
   
 Dragi mladomisniče, dragi Tihomire!
 Stojiš pred spremnim oltarom koji te čeka da na njemu prikažeš svoju prvu svečanu – Mladu misu! Stojiš ovdje pred okupljenim mnoštvom svoje rodbine, dragih prijatelja i vjernog naroda Božjega. Oko tebe su i tvoji prijatelji mladomisnici i ostali svećenici koje sve zajedno sa svim vjernicima najsrdačnije pozdravljam – Dobro nam došli!
 Dragi Tihomire tebe pozdravljam na poseban način i čestitam ti i ujedno ti zahvaljujem na ovom danu. Poslužit ću se riječima svetoga Pisma: „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se u njemu!“
 Ako je Gospodin onaj koji nam je upriličio ovaj dan – usuđujem se reći da nam ni sam Gospodin ovo ne bi mogao dati da nije bilo i tvoje volje, da nije bilo i tvojeg pristanka, da ti sam nisi rekao: „Evo me, Gospodine!“
 Gospodin te pozvao, Gospodin te izabrao, ti si mu potreban, s tobom ima svoje planove. On želi preko tebe sijati svoju riječ, on preko tebe želi dijeliti svoje sakramente, on po tvojim rukama želi biti prisutan na oltaru. Veliki je to dar koji si primio, a još je i veća odgovornost. Znaj jedno – neće ti biti lako – ali će ti biti lijepo!
 Sjećam se riječi svojega župnika koje je izgovorio na početku moje Mlade mise: on je tada rekao da svećeništvo nije posao niti obrt nego služenje Bogu i ljudima.
 Dragi Tihomire, i ja tebi danas velim: neka ti svećeništvo bude trajni život posvećen Bogu i ljudima kojima budeš poslan. Budi ponosan i hrabar u svom svećeničkom pozivu. U to ime još ti jednom čestitam na daru svećeništva. Započni ovu svetu misu i neka ti bude sretno, blagoslovljeno  i spasonosno!
 
 
   Nakon toga je mladomisnik započeo svetu misu. Nadahnutu propovijed je održao fra Zoran Bibić. Molitvu vjernika su imali mladi iz Trnovca i Margečana. Kao prikazni darovi prinijeti su: Biblija, štola, trnova kruna, kalež te klasje žita i grožđe. Uz koncelebraciju dvadesetak svećenika mladomisnik Tihomir je pobožno i dostojanstveno predvodio euharistijsko slavlje. Talenti iznimno lijepog glasa koje mu je dragi Bog dao došli su do punog izražaja.
 
 

   Na kraju svete mise u dirljivoj zahvali potekle su i suze radosnice. Nakon podijeljenog mladomisničkog blagoslova svečani ručak je bio u restoranu Fontana – Crnković. Ravnatelj stola, fra Vladimir Mustač, gvardijan varaždinskog samostana duhovito je vodio uobičajenu ceremoniju pozdravnih govora.
   Mladomisničko slavlje završilo je svetom misom u 18.00 sati koju je predvodio i na kojoj je propovijedao sam mladomisnik. Na kraju je svim prisutnima i pojedinačno podijelio svoj mladomisnički blagoslov!Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!