Trenutno ste na :: Početna > Petrovo 2022. > Pješačko hodočašće u Ludbreg

Pješačko hodočašće u Ludbreg

16.09.

2011.

 

 Prije 600 godina jedan je svećenik, služeći svetu misu, posumnjao u stvarnu Isusovu prisutnost u prilikama kruha i vina. Zbog njegove nevjere, dogodilo se čudo. Neposredno prije pričesti, opazio je u kaležu svježu krv. Krv je ulio u staklenu ampulu i sakrio je u zid crkve. Svoju tajnu otkrio je pred smrt. Ubrzo se pročulo o tom događaju i relikvija Krvi počela štovati. To se čudo dogodilo nedaleko od nas, u Ludbregu. I danas se tamo časti i štuje Kristova predragocjena Krv. Ove godine, na veliku 600. obljetnicu, naša je Župa organizirala pješačko hodočašće u Ludbreg pod vodstvo vjeroučiteljice Ljiljane.

Krenuli smo rano ujutro, na dan koji je bio vrhunac te proslave, nedjelja – 4. rujna. Prije polaska župnik je blagoslovio sve hodočasnike i zaželio im sretan put. Okupilo se oko 35 hodočasnika: djece, mladih, starijih… Svi su zajedno molili i pjevali u čast Krvi Kristovoj: „O Zdravo Kriste Kralju, Ti nebeski cvijet, jer si svojom svetom krvlju otkupio cijeli svijet!“ Dolaskom u Ludbreg odmah smo se zaputili na prostor ispred Zavjetne kapele gdje smo u molitvi i pjesmi očekivali početak svete mise.

Tu smo se pridružili mnoštvu vjernika koji se neprestano slijevao u svetište. Svetu misu velike proslave predvodio je posebni papin izaslanik, kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda u zajedništvu sa velikim brojem biskupa i svećenika. Evo nekoliko riječi iz njegove propovijedi: „U Euharistiji Isus danas nudi svoje spasenje za život našega svijeta, za otkupljenje onih koji vjeruju i onih koji još ne vjeruju: “Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta.“ Euharistija danas sakramentalno uprisutnjuje dar spasenja u našem životu: kao što je sveti Pavao pisao Korinćanima: “doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe“ (1 Kor 11, 26). Svaki puta i svake nedjelje! Crkva je rasla zahvaljujući Euharistiji. … Moramo ponovno u središte naših života staviti živoga Boga, Isusa Krista. Da bi vaš hrvatski narod i u svojoj budućnosti opstao i preživio morate u središte svog života staviti Boga. Da bi naša kršćanska Europa opstala mora ponovno u svoje središte staviti Krista.“ Te riječi odzvanjale su u našim ušima i potakle nas na razmišljanje, na kojem je mjestu Krist u mom životu, što je sveta euharistija za mene. Nakon svete mise, svatko je imao priliku za susret s Bogom u vlastitoj pobožnosti. Neka nam ova velika obljetnica bude poticaj na razmišljanje o svojoj vjeri u presvetu Euharistiju te poticaj za buduća hodočašća u Ludbreg. Više slika pogledajte u našoj Galeriji slika!Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do kraja rujna)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise su u 6:00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19:00; u 18:25 počinje svibanjska pobožnost.
U mjesecu listopadu svete mise kroz tjedan su u 18:00 sati; u 17:25 sati počinje listopadska pobožnost.
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!