Trenutno ste na :: Početna > Petrovo 2022. > Poruka župljanima, 28.11.2020.

Poruka župljanima, 28.11.2020.

28.11.

2020.

 

Poruka župljanima, 28.11.2020.

   

Poruka župljanima


Dragi župljani, draga braćo i sestre, ovih dana svjedočimo pogoršanju situacije vezanu uz pandemiju korona virusa, koja se, kao i ranije ove godine prije Uskrsa, sada pogoršava i prije našeg drugog najvećeg blagdana - Božića.


Vrijeme došašća koje nas je svih ovih godina, uz sve teškoće i životne neprilike, pozivalo na rast u vjeri, pouzdanje u Boga i radosno iščekivanje blagdana Božića, sada nam se možda čini kao vrijeme posvemašnje neizvjesnosti i zabrinutosti za vlastito zdravlje i zdravlje naših voljenih, kao i straha i brige za našu egzistenciju i za ono što nam donosi sutra…


U svemu tome, ne smijemo se prepustiti malodušju i očajavanju. Pozvani smo još više u ovom došašću iz svega srca klicati: „Maranatha, dođi Gospodine Isuse!“ I u ovim okolnostima vrijedi isti onaj poziv koji odzvanja svakog došašća: „Pripravite put Gospodinu, poravnajte mu staze!“ Radi se o mojem i tvojem srcu, radi se o poravnavanju staza Gospodinu koji dolazi - svakog dana iznova; u mojem odnosu prema Bogu, u braku, u obitelji, među susjedima, među braćom i sestrama, među kolegama na poslu…

Biti Isusov učenik znači biti uz Isusa i onda kada čudesno umnaža kruhove i hrani veliko mnoštvo, ali i onda kada prihvaća križ i umire na križu. U ovom došašću, molimo Gospodina koji nam dolazi ususret da nas ohrabri i ojača kako bismo i mi sami mogli biti na pomoć i na ohrabrenje drugima u ovim nesvakidašnjim i u mnogočemu teškim okolnostima.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, ovo došašće će u svim župama, a tako i u našoj, biti ponešto drukčije.


Svete mise
• u razdoblju od 28. studenoga do 21. prosinca 2020. godine, poštujući sve propisane epidemiološke mjere, na svetim misama i drugim okupljanjima u crkvi može biti istovremeno prisutno najviše 25 OSOBA.

Zato, ukoliko po dolasku u crkvu vidite da je 25 vjernika već prisutno u crkvi ili ako Vas netko od župnih suradnika na to uputi, molimo Vas da ne ulazite u crkvu. Pozivamo sve koji to mogu da, ako je moguće, tijekom tjedna dođu na svetu misu, poštujući, opet, sve propisane mjere.

Vjerujem da će mnogima biti teško kad će možda doći pred crkvena vrata, a neće moći ući na slavlje svete mise… U tom trenutku, načinimo znak križa i kratko se pomolimo: za nas same da nas Bog ohrabri, za one koji boluju od bilo koje bolesti kao i za one koji se brinu o oboljelima. U duhu kršćanske poslušnosti, a još više brige za vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih, pozvani smo poštovati spomenutu mjeru te ju, na neki način, prikazati i kao duhovnu žrtvu.


• ako zbog spomenutog ograničenja u nedjelju možda nećemo biti u mogućnosti biti na svetoj misi, dan Gospodnji svetkujmo u našim obiteljima:
     o praćenjem svete mise preko medija (radio, TV, internet);
     o pojedinačnom, ali i zajedničkom obiteljskom molitvom;
     o čitanjem i razmatranjem nedjeljnog evanđelja;
     o poklanjajući vrijeme našim najbližim članovima obitelji u razgovoru, igri i druženju s najmlađima…


Sveta ispovijed
• prilika za svetu ispovijed u vremenu došašća bit će u našoj župnoj crkvi prije i nakon svetih misa zornica, ali i u druge dane i u vrijeme koje će biti naznačeno u župnom listiću i na internetskim stranicama naše župe. Ne odgađajmo ispovijed za zadnje prije Božića, nego se na vrijeme pristupimo sakramentu ispovijedi, pripremivši se prethodno dobrim ispitom savjesti. Neka nam ranije pristupanje sakramentu pomirenja bude još veći poticaj da se nakon skrušene i valjane ispovijedi još više čuvamo grijeha i budemo usmjereni na dobro kako bismo čistog srca dočekali Božić.

Upisivanje misnih nakana

• misne nakane za razdoblje od siječnja do kraja lipnja 2021. počet će se upisivati u utorak 1. prosinca 2020. poslije svete mise zornice pa sve do 10:00 sati. Običaj je bio da su mnogi upisivali svete mise upravo na taj dan. U ovim okolnostima, bilo bi dobro da odgodimo dolazak na upisivanje na neki drugi dan poslije svete mise zornice. Ako naša misna nakana i neće biti točno na datum koji smo željeli, Bog koji nadilazi prostor i vrijeme i koji je Gospodar svega stvorenoga, svakako će čuti naše iskrene molitve i mi ćemo pobožno i dostojanstveno prikazati svetu misu na najbliži dan kada će to biti moguće.

Ispovijed starijih i bolesnih župljana po kućama

• u ponedjeljak 14. prosinca bit će ispovijed starijih i bolesnih po kućama. Molim Vas da na vrijeme prijavite vaše članove obitelji koje želite da svećenik pohodi. U trenutku pohoda bolesnicima, bilo bi dobro da se ne okuplja veći broj članova obitelji kako bismo smanjili bilo kakav rizik eventualnog širenja bolesti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svi Vi do kojih će doprijeti naš župni listić, pronesite ove obavijesti i do drugih vaših članova obitelji, susjeda i prijatelja.

Uputite ih i na web stranicu naše župe www.zupa-trnovec.hr, na kojoj mogu redovito pratiti najvažnije župne obavijesti.

U svim Vašim potrebama, stojim Vam na raspolaganju, osobito za razgovor i svetu ispovijed.
Neka Vas sve prati i blagoslovi dobri Bog! Ne bojte se!
„Maranatha, dođi Gospodine Isuse“!

                                     Hrvoje Damiš, župni upravitelj



Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do kraja rujna)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise su u 6:00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19:00; u 18:25 počinje svibanjska pobožnost.
U mjesecu listopadu svete mise kroz tjedan su u 18:00 sati; u 17:25 sati počinje listopadska pobožnost.
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!