Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Posjet stradalima od poplave u Lici

Posjet stradalima od poplave u Lici

25.02.

2010.

Posjet stradalima od poplave u Lici

U srijedu, 24. veljače 2010. godine, članovi Župnog caritasa, Josip Hadrović - župnik, Ljiljana Mišak - voditeljica, Sanja Javorski - zapisničar, Nadica Vugrinec - blagajnik i Josip Banić - član, posjetili su Gornji Kosinj u Lici. To je mjesto teško stradalo u nedavnoj poplavi. Na inicijativu našeg varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka pojedine župe naše biskupije, koje su za to iskazale spremnost, dobile su po jednu nastradalu obitelj kojoj će nastojati materijalno pomoći.

Tako je našoj župi dodijeljena četveročlana obitelj Nikole Pintara iz Gornjeg Kosinja. Njima je u poplavi nastradao donji dio kuće, gospodarski objekti (velika staja u kojoj je bilo 130 ovaca) i polja. Ovce su na vrijeme sklonjene na sigurno i spašene. Nastradalo je sijeno i hrana za ovce.

Mi kao župna zajednica smo dvije nedjelje prikupljali novčane priloge kao pomoć toj konkretnoj obitelji. Na kraju smo prikupili blizu 10.000,00 kn. Za ta smo sredstva obitelji Pintar kupili veliku ledenicu (škrinju) i kombinirani električno-plinski štednjak. Ostatak novca smo im dali da si sami kupe ono što ime je najpotrebnije (hranu za ovce i sjeme za novu sjetvu jer su im polja pod vodom uništena). Donijeli smo im i dvije kante boje za zidove i špeceraja koliko je stalo u prtljažnik automobila.

Bili smo jako toplo i srdačno primljeni. Razgledali smo teren koji je bio pod vodom. Niži dijelovi polja još su uvijek pod vodom a do jednog zaselka se može doći samo čamcem. Na sve nas je veliki dojam ostavilo mjesno groblje koje je također bilo pod vodom. Voda je s groblja odnijela drvene križeve, aranžmane i lampaše koji se još i sad mogu vidjeti po poljima, pa čak i u krošnjama drveća.

Na ručku koji su nam priredili naši domaćini bio je prisutan i njihov župnik, vlč. Ivan Hodak koji kao pravi pastir brine za sve svoje župljane i sretan je da ljudi dolaze k njima i daju im moralnu i materijalnu podršku. Obitelj Pintar je izrazila veliku zahvalnost svima koji su im pomogli i koji su ih se sjetili. Njima je već sama naša posjeta puno značila. Kao iskreni vjernici zahvalni su Bogu i dobrim ljudima kojih još uvijek ima. Pozvali smo ih da zajedno sa svojim župnikom dođu k nama u Trnovec, što su oni s radošću prihvatili. Nadamo se da ćemo se uskoro opet vidjeti. Fotografije pogledajte u: Galeriji slika - Aktualnosti - Posjet LiciRaspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!