Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Predavanje za "sedmaše" i "osmaše"

Predavanje za "sedmaše" i "osmaše"

28.03.

2011.

 

Predavanje za "sedmaše" i "osmaše"

 U nedjelju, 27. ožujka, nakon pobožnosti Križnog puta u našoj je crkvi organizirano predavanje za učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole. Tema predavanja je bila o vrijednosti ljudskog života i spolnosti, a predavanje je održala doktorica Mirjana Radan, ginekolog.
Iz svojeg vlastitog, prije svega vjerničkog, a onda i liječničkog iskustva mladima je progovorila o vrijednosti života te o pravilnom shvaćanju spolnosti. Naglasila je da je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja. Osim tjelesne razine čovjek posjeduje i psihološku kao i duhovnu razinu. Životinje imaju instinkt a čovjek ima razum ali i slobodnu volju. Što se tiče spolnosti, koja je veliki Božji dar, čovjek se treba odgovorno postaviti. Đavao je nekako najjači upravo na tom području i želi nas odvući na krivu stranu.


U svojoj slobodi čovjek se treba pravilno služiti svojom spolnošću. Posebno je to važno za mlade ljude na pragu života. Oni u toj dobi otkrivaju spolnost kao nešto što ih snažno obuhvaća i privlači. Mnogi se nažalost neodgovorno odnose prema spolnosti pa dolazi do maloljetničkih trudnoća i raznih drugih anomalija.


Na primjeru limuna doktorica Radan je vrlo slikovito objasnila zašto se ne smije stupati u razne igrice sa spolnošću prije braka. Spolnost nam je darovana kako bi po njoj nastao novi život. Ako se igramo spolnošću prije braka to je slično kao da pomalo cijedimo limun. I kada dođe vrijeme za brak, mladić i djevojka koji su već sve isprobali i koji su prakticirali spolni život su kao iscijeđeni limuni. Nemaju više što ponuditi jedno drugome.


A onaj tko čuva svoju spolnost, tko se prema njoj odnosi odgovorno, taj će imati što ponuditi svom bračnom drugu, i taj će sigurno biti sretan u braku. Mladi su jako pozorno, gotovo sat i pol slušali doktoricu Radan i na kraju je nagradili velikim pljeskom za sve ono što im je svojim svjedočenjem predala. Nadamo se da su nešto i zapamtili!Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!