Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Proslava korizme u župi

Proslava korizme u župi

01.03.

2009.

Proslava korizme u župi

Korizma je dio liturgijske godine u kojem se pripremamo za naš najveći kršćanski blagdan Uskrs. Ona traje 40 dana. Korizma počinje Pepelnicom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje.

Kroz vrijeme korizme Crkva nas poziva na intenzivnije življenje naše vjere preko molitve, posta, pokore i vršenja djela milosrđa. Na taj se način dublje povezujemo s Isusom Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrću!

Ove godine želimo još intenzivnije promišljati o korizmi kako bismo što više duhovno obogatili i zato smo u našoj crkvi uredili pano pred oltarom na koji ćemo stavljati simbole muke našega Spasitelja i to za svaku korizmenu nedjelju.

Danas, na prvu nedjelju korizme stavili smo simbol koji prikazuje srebrnjake i pijetla. Znamo: Juda je izdao Isusa za trideset srebrnjaka a Petar ga je tri puta zatajio prije nego li je pijetao zapjevao.

Na drugu nedjelju staviti ćemo trnovu krunu i bič
Na treću nedjelju: čavle, čekić i kliješta
Na četvrtu nedjelju: haljinu i kocke
Na petu nedjelju: spužvu nataknutu na trsku i koplje

Preko tih simbola djeca će još više moći prepoznati veličinu i strahotu Isusove muke koja je bila cijena za sve naše grijehe.

Da bi u crkvi još više pojačali vizualni dojam korizme, pred oltarom smo napravili veliki aranžman u kojeg su također ukomponirani simboli Isusove muke: kruna, bič, kliješta, čavli… U sredini aranžmana dominira Sveto pismo koje nam progovara o Isusovoj muci…

Kroz čitavu korizmu pred oltarom će biti i jedna velika kutija na kojoj piše: "Ljubavi i milosrđa djelo, spasit će moju dušu i tijelo" U tu će kutiju djeca stavljati slatkiše kojih se odriču i daju ih onima koji ih nemaju.

Križni put petkom predmole učenici 7. razreda a nedjeljom učenici 8. razreda.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!