Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Proslava Majke Božje Snježne 2012.

Proslava Majke Božje Snježne 2012.

13.08.

2012.

 


Majku Božju Snježnu, zaštitnicu naše župe, ove smo godine proslavili višednevnim programom. Od 2. do 4. kolovoza trodnevnu duhovnu obnovu predvodio je preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Svake je večeri predvodio svetu misu i propovijedao o duhovnim zvanjima, o pozivu kojim Bog zove svakog kršćanina živjeti kreposnim životom i svakodnevno svjedočiti ono što vjeruje. Tih dana liturgijska čitanja i kalendar usmjerila su nas na više svetaca koje je preč. Košćak dao za primjer svetog, požrtvovnog i kreposnog života: prorok Jeremija, bl. Augustin Kažotić, sv. Ivan Marija Vianney i naravno Marija. U četvrtak i subotu prije svete mise molila se Gospina krunica, dok je petak bio rezerviran za pobožnost Srcu Isusovom i slavlje sakramenta pomirenja. Svakog je dana s rektorom došao jedan bogoslov, tako su Ivan Pažin i Dominik Jaić bili naši gosti te su posluživali i čitali Božju Riječ za vrijeme svete mise.


Sama svetkovina Majke Božje Snježne započela je tradicionalnom svetom misom u kapelici u Varaždinskoj ulici. Misu je predvodio preč. Damir Bobovec, ravnatelj biskupijske knjižnice i arhiva. Pred velikim brojem vjernika u svojoj je propovijedi dotaknuo povijesnu pozadinu blagdana, ali i Marijinu ulogu u Isusovom životu te nam približio dogmu da Marija Bogorodica, odnosno Majka Božja. U 10 sati u našoj je župnoj crkvi započeo molitveno-hodočasnički program. Pjevajući marijanske pjesme, moleći krunicu i litanije Blažene Djevice Marije, vjernici su se pobožno pripremili za svetu misu.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski sa svećenicima-susjedima i svećenicima-sinovima naše župe. U toj svetoj misi sudjelovali su članovi našega KUD-a „Mak“ u svojim nošnjama, a djevojke u bjelini prinijele su darove na oltar i izrekle molitvu vjernika. Biskup je u svojoj propovijedi stavio naglasak na Nedjelju kao najstariji kršćanski blagdan i na Božju ulogu u našem svakodnevnom životu. Na kraju svete mise župnik je zahvalio biskupu i rektoru što su se odazvali njegovom pozivu da predslave svete mise i svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi za proslavu župne zaštitnice.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!