Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Proslava Majke Božje Snježne i župno hodočašće na Mariju Bistricu

Proslava Majke Božje Snježne i župno hodočašće na Mariju Bistricu

11.08.

2014.

 

Ovogodišnju proslavu naše zaštitnice Majke Božje Snježne započeli smo Koncertom našeg Malog zbora koji je održan 4. kolovoza nakon večernje svete Mise u 19.00 sati. Na koncertu su uz naše „male zboraše“ sudjelovale i članice Velikog zbora te solistica, prof. Valentina Geci koja je izvela dvije solo skladbe. Sve izvedene pjesme bile su posvećene Majci Božjoj. Pjevače su pratili naši svirači – prof. Božica Tuđan, David Cesar, Ante Mlakar i Dominik Vugrinec a zborom je dirigirala Aleksandra Hrman. Kroz koncert nas je prigodnim tekstovima vodio naš bogoslov Marko. Bio je to prekrasan doživljaj za sve koji su te večeri bili u našoj crkvi.


Na sam dan našega župnog „proštenja“ jutarnju svetu misu je u kapelici u Varaždinskoj ulici predvodio vlč. Tihomir Kosec. Glavnoj sv. Misi u 11.00 je prethodio molitveni program koji je također osmislio i vodio naš bogoslov Marko.

Euharistijsko slavlje, koje je predvodio naš varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, započelo je ulaznom procesijom u kojoj su uz prisutne svećenike sudjelovali i članovi našega KUD-a Mak u prekrasnim narodnim nošnjama. Biskupa je na početku svete Mise u ime čitave župne zajednice pozdravila gospođa Romana Težački, članica Župnog pastoralnog vijeća. U nadahnutoj propovijedi Biskup je sve podsjetio na važnost štovanja naše nebeske Majke te njezinu ulogu u našem vjerničkom životu.


Prikazne darove na oltar su donijeli članovi KUD-a u različitim narodnim nošnjama (bunjevačkoj, međimurskoj i slavonskoj). Donijeli su krunicu, hrvatsku zastavu, žito, kruh i hostije, te grožđe, kalež, vino i vodu. Sv. Misa je završila zahvalom župnika i biskupovim blagoslovom.


U istom tjednu kada smo proslavili svoju zaštitnicu, Majku Božju Snježnu, započelo je i naše župno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. U petak, 8. kolovoza, nakon večernje sv. Mise u 19.00 sati koju je predvodio p. Mijo Hrman, hodočasnici pješaci su krenuli na put dug preko 50 kilometara do Marije Bistrice. Krenulo ih je preko 90. Uz velike žrtve većina ih je i stigla do cilja u subotu ujutro, nešto prije 9.00 sati. Nakon ulazne procesije hodočasnici pješaci su otišli na zasluženi odmor. Prije večernje sv. Mise mnogi su se ispovjedili a u 20.00 je za najhrabrije naš bogoslov Marko predvodio pobožnost Križnoga puta sa svijećama.
Nedjeljnu jutarnju sv. Misu u bazilici Majke Božje Bistričke predvodio je župnik, vlč. Josip Hadrović a propovijedao je prof. Ivan Zirdum. Slijedio je tradicionalni Križni put na kojem je sudjelovalo mnoštvo naših župljana. Članovi KUD-a Mak u narodnim nošnjama su nosili križ i barjak naše župe te kip Majke Božje Bistričke. Na kraju su zajedno s pjevačicama našeg Velikog zbora otpjevali pjesmu „Sedam žalosti Majke Božje“. Članovi našega KUD-a su sudjelovali i na svečanoj sv. Misu u 11.00 koju je predvodio celjski biskup, mons. Stanislav Lipovšek. Naše župno hodočašće smo završili oproštajnom procesijom i ophodom oko kipa u bazilici Majke Božje Bistričke. (Slike pogledajte u našoj Galeriji slika)Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!