Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Proslava Svetog vazmenog trodnevlja i Uskrsa u našoj župi

Proslava Svetog vazmenog trodnevlja i Uskrsa u našoj župi

04.04.

2010.

 
Sveto vazmeno trodnevlje započeli smo na Veliki četvrtak misom Večere Gospodnje koja je bila u 19.00 sati. Na misi se okupio lijepi broj vjernika.  Nakon svete mise bilo je organizirano klanjanje (tzv. Getsemanska ura) u pokrajnjoj kapeli kamo smo prenijeli Presveti oltarski sakrament. Klanjanje je savršeno organizirao i vodio naš animator mladih Marko Domiter. Na klanjanju je ostao veliki broj vjernika tako da svi nisu niti mogli stati u zimsku kapelu. Čitani su tekstovi i meditacije koji su nam aktualizirali Isusovu smrtnu agoniju. Kroz pjesmu, molitvu i šutnju vrijeme je proletjelo.

   Obredi Velikog petka su započeli u 17.00 sati službom riječi. Naši čitači su čitali Muku po ulogama. Za vrijeme klanjanja svetom križu ove godine nismo pjevali tzv. Prijekore - jer su solisti bili spriječeni. Sve je proteklo dostojanstveno i pobožno.
   Na Veliku subotu tokom čitavog dana naši su vatrogasci u svečanim uniformama kod Božjeg groba čuvali počasnu stražu. Kroz to vrijeme mnoštvo naših župljana, a bilo ih je i iz susjednih župa, došlo se pokloniti Isusovom grobu. Na taj su način iskazali svoju duboku vjeru i zahvalnost Isusu koji je umro samo radi nas i naših grijeha.

 Na večer u 20.00 sati je započelo Vazmeno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve. Na tom smo ognju upalili uskrsnu svijeću i svečano je unijeli u crkvu. Ove su godine članovi našeg Župnog caritasa izradili štitnike za svijeće koje su sa svijećama prodavali. Prodano je preko 400 svijeća koje su potpuno obasjale našu crkvu kad su bile upaljene na uskrsnoj svijeći! Na taj smo način prikupili značajna materijalna sredstva kojima će se pomoći ljudima u potrebi.
 Zbog mnoštva vjernika procesija s ministrantima i svijećama jedva je ušla u crkvu. Najprije se pjevao „Exultet“ - pohvala svijeći. Nakon toga je slijedila služba riječi koju su pripremili naši čitači. U krsnoj službi smo blagoslovili vodu kojom će tokom godine biti kršteni naši novokrštenici i svi prisutni su obnovili svoja krsna obećanja.
 
 

 Nakon euharistijske službe i pričesti bio je svečani blagoslov jela. Mnogi su donijeli svoje košarice sa šunkom, hrenom, jajima, kolačima i ostalim jestvinama na blagoslov kako bi na uskrsnom doručku mogli blagovati blagoslovljenu hranu. Oni koji nisu blagoslovili jelo na večer mogli su to učiniti na uskrsnoj jutarnjoj misi.
 Na sve tri svete mise na Uskrs crkva je bila puna. Svetu misu u 11.00 sati je predvodio i na njoj propovijedao pater Branimir Kosec kojem od srca zahvaljujem na pomoći.
 
 
 Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!