Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Trodnevna priprava za župno klanjanje

Trodnevnica

12.03.

2011.

 

Trodnevna priprava za župno klanjanje

 U petak, 11. ožujka, pobožnošću Križnog puta u našoj je župi započela trodnevna duhovna priprava za župno klanjanje koje će biti u četvrtak, 17. ožujka.
Duhovnu obnovu je predvodio p. Zvonko Vlah, koji je prije točno četiri godine u našoj župi , zajedno s p. Ivanom Vinkovim imao velike pučke misije.
Prvoga dana ove „trodnevnice“, nakon pobožnosti Križnoga puta, bila je večernja sveta misa pod kojom je p. Zvonko u nadahnutoj propovijedi sve nas pozvao na zajedništvo i na pravilno shvaćanje korizmenog odricanja i pokore. Nije smisao posta i pokore u tome da se odrečemo npr. cigareta ili alkohola, a na drugoj strani teško psujemo i činimo djela nedostojna bilo kojeg čovjeka, a kamoli kršćanina vjernika.


U subotu prije podne p. Zvonko je imao susret s osnovnoškolcima podijeljenim u dvije skupine - niže i više razrede. Odazvao se veliki broj djece - njih oko 300.
Nižim razredima je pater govorio o potrebi međusobnog pomaganja i bratske ljubavi. Ne smijemo biti ravnodušni na probleme i patnje drugih. Ispričao im je jako zanimljivu priču o mišu i mišolovci koju su oni jako pozorno slušali.


Višim razredima je p. Zvonko govorio djelima tijela i duha. Oni su sada u osjetljivoj fazi odrastanja kada se žele u nečemu istaknuti pred svojim prijateljima, a najčešće su to negativne stvari - pušenje, alkohol, psovka, nemoralno ponašanje… Mladi trebaju shvatiti da su takva djela loša i da ih vode u propast. Nasuprot tim djelima su djela duha - molitva, pobožnost, vjera… Samo takva djela duha će ih približiti Bogu, samo po takvim djelima će postati pravi ljudi, pravi vjernici.


Prije večernje svete mise bila je prilika za svetu ispovijed koju su mnogi iskoristili. Na svetoj misi p. Zvonko je progovorio o potrebi opredjeljenja za Isusa. Nije u korizmi toliko bitna žrtva i pokora nego je potrebno opredijeliti se za Isusa, opredijeliti se za dobro, za činjenje dobra. Nakon svete mise još je odraslima progovorio o potrebi aktivnog življenja svojeg kršćanstva, svoje vjere. Govorio je o važnosti redovitog dolaženja na svetu misu i primanja svetih sakramenata. Isto tako i o važnosti roditeljskoga primjera i poticaja djeci. Ako djeca ne vide dobar primjer svojih roditelja, ni ona neće prakticirati svoju vjeru.

Trodnevna duhovna obnova završila je u nedjelju. Na sve tri nedjeljne svete mise pater Zvonko je propovijedao o Isusovoj kušnji u pustinji. Naglasio je potrebu budnosti kako bi se i mi mogli uz Božju pomoć oduprijeti Zlome koji nas i u našem svagdanjem životu iskušava i pokušava odvući daleko od Boga.
Nadam se da će i ova duhovna obnova donijeti obilje dobrih plodova za sve one koji su na njoj sudjelovali. Od srca zahvaljujemo p. Zvonku na duhovnom bogatstvu koje je podijelio sa svima nama.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!