Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Veliki tjedan i Uskrs u našoj župi

Veliki tjedan i Uskrs u našoj župi

31.03.

2013.

 

Nedjeljom Muke Gospodnje ili Cvjetnicom započeo je Veliki ili Sveti tjedan. Kao što je to uobičajeno, na početku svake svete mise smo blagoslovili grančice koje su i ove godine za sve naše župljane pripremili članovi KUD-a MAK Trnovec. Na sve tri mise čitala se Muka po Luki. Da bi se osjetila što veća dramatika svih tih događaja naši su čitači pročitali Muku po ulogama.
Sveto vazmeno trodnevlje započeli smo na Veliki četvrtak misom Večere Gospodnje koja je bila u 19.00 sati. Nakon svete mise bilo je organizirano klanjanje (tzv. Getsemanska ura) u pokrajnoj kapeli kamo smo prenijeli Presveti oltarski sakrament. Klanjanje je organizirao i vodio naš bogoslov Marko Domiter uz asistenciju mladih naše župe.
Obredi Velikog petka smo započeli u 17.00 sati službom riječi. Opet su naši čitači čitali Muku po ulogama. Za vrijeme klanjanja svetom križu pjevali smo tzv. Prijekore - Puče moj.
Na Veliku subotu tokom čitavog dana naši su vatrogasci u svečanim uniformama kod Božjeg groba čuvali počasnu stražu.


Vazmeno bdijenje je započelo u 20.00 sati blagoslovom vatre ispred crkve. Na obredima uskrsnuća sudjelovalo je mnoštvo vjernika tako da nam je crkva doslovno bila pretijesna. Na kraju obreda bio je tradicionalan uskrsni blagoslov jela.
I ove su godine članovi našeg Župnog caritasa organizirali prodaju svijeća sa štitnicima kako se ne bi pokapale klupe u crkvi. Sav prihod od prodaje svijeća ide za potrebe Caritasa.


Sve tri uskrsne svete mise su bila jako lijepo posjećene. Na jutarnjoj misi je također bio blagoslov jela. Ove je godine na svim misama i obredima župniku od velike pomoći bio bogoslov Marko Domiter. Vodio je ministrante, organizirao čitače, bio je kadioničar te je pomagao dijeliti svetu pričest. Zahvaljujući njemu imali smo svečanije svete mise nego inače. Hvala svima koji su sudjelovali i pripomogli u organizaciji svih ovih slavlja.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!