Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Zahvalna misa vlč. Josipa Hadrovića

Zahvalna misa vlč. Josipa Hadrovića

16.08.

2020.

 Zahvalna misa župnika vlč. Josipa Hadrovića


Dekretom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša od 20. srpnja 2020. godine razriješen je dužnosti župnika vlč. Josip Hadrović i imenovan ekonomom varaždinske biskupije, a novim upraviteljem je imenovan vlč. dr. sc. Hrvoje Damiš. Zahvalnu misu i oproštaj od župe Majke Božje Snježne župnik Josip je imao u nedjelju 16. kolovoza 2020. Donosimo župnikovu zahvalu župljanima kao i zahvalu koju su u ime svih župljana izgovorile, na prvoj misi u 7.30 Martina Hrman i na drugoj misi u 10.00 Mihaela Lacko.


Zahvala župnika:


Zahvalan dragom Bogu na ovih 22 prekrasne godine provedene ovdje u Trnovcu, danas na poseban način želim zahvaliti svima vama, dragi moji župljani, koji ste me primili otvorena srca i bili uz mene svo ovo vrijeme mojega služenja u ovoj mladoj župi.
Želim sada u ovoj zahvali napraviti kratku retrospektivu ovih proteklih 22 godine. Kao relativno mladi svećenik, s 35 godina došao sam u Trnovec 21. kolovoza 1998. godine. Došao sam u župu bez crkve i bez župnoga stana, ali sam došao k ljudima koji su željno čekali svojega duhovnog pastira.
Prvi smještaj sam dobio kod obitelji Mlakar a nakon nekoliko mjeseci smo uredili staru kuću obitelji Mišak kao privremeni župni stan. Od srca zahvaljujem jednoj i drugoj obitelji što su me primili k sebi.
Moja nastupna misa bila je 23. kolovoza 1998. Nakon toga smo odmah krenuli na posao. Trebalo je izgraditi crkvu i župni stan. Zahvaljujući vrijednim odbornicima, svi projekti i građevinska dozvola su već bili gotovi. Trebalo je samo izabrati izvođača radova i krenuti. To smo i učinili.
5. prosinca 1998. godine je blagoslovljen temeljni kamen po rukama tadašnjega biskupa, mons. Marka Culeja. Članovi crkvenog odbora su svaka dva mjeseca obilazili po kućama kako bi prikupili sredstva za gradnju. Bez njih i bez svih vas koji ste davali svoje priloge svega ovoga ne bi bilo. Zato od srca hvala svim članovima Građevinskog i Crkvenog odbora, svim našim obrtnicima i majstorima koji su donirali svoj rad ili materijal, kao i svima vama na vašem novčanom daru.
Već u rano proljeće 1999. godine je krenula gradnja. Nije bilo lako ali pastoralni je centar sve više izranjao iz zemlje. Već 19. prosinca 1999. godine blagoslovljen je Pastorlani centar u kojem je narednih pet godina služena sv. misa. Nakon toga je krenula i gradnja same crkve. 2001. smo napravili temelje a 2003. smo započeli i sa samim zidovima. Kako smo svi zajedno bili ponosni na velebnu građevinu koja je nicala na ovoj ledini. Još smo ponosniji bili 5. kolovoza 2004. kada je ova crkva, iako golih zidova i bez poda i stropa, bila blagoslovljena. Od tada se neprestano u ovoj crkvi služi sveta misa i dijele se sveti sakramenti.
Svakako najsvečaniji i najveličanstveniji događaj u ovoj crkvi dogodio se 19. listopada 2008. godine kada je ona po rukama tadašnjega biskupa, mons. Josipa Mrzljaka bila i posvećena. Tada je naša crkva zablistala u punom sjaju. Sve se to događalo u prvih deset godina mojega služenja u ovoj župi. I na sve sam to, kao i na sve vas jako ponosan. No, crkva nije samo građevina, Crkva je i zajednica vjernika. A usporedno s rastom građevine crkve, rasla je i živa crkva. Zato se sada želi osvrnuti i na duhovni život župe.
Mogu s punim pravom ali i ponosom ustvrditi da je naša župna zajednica živa i vitalna. Kao u malo kojoj crkvi, u našoj se župi zajednički glasno moli i pjeva. I na to sam posebno ponosan. Kao i na molitvenu zajednicu koja svakoga dana prije svetih misa moli za sve potrebe naše župe, naše domovine i čitave Crkve. Nemojte nikada s time prestati. U našoj su župi žive i pučke pobožnosti. To je znak vitalnosti župne zajednice. Do ove nesretne pandemije korone veliki je broj djece dolazio na svete mise kao i na župni vjeronauk, na čemu na poseban način želim zahvaliti vjeroučiteljici Ljiljani koja mi je u tome bila velika pomoć.
U našoj se župi i lijepo pjeva – stoga želim zahvaliti svim orguljašima, sviračima, pjevačima kao i svima vama koji se uključujete u pjevanje.
Nismo zanemarili niti karitativni rad. Nakon što smo osnovali Župni caritas 2009. godine on bez prestanka djeluje. Svi članovi caritasa kao i svi vi ostali koji podupirete njihov rad i kupujete njihove proizvode, pomažete potrebnima – kako u našoj župi tako još i više Biskupijskom caritasu, osobito njihovoj pučkoj kuhinji. Hvala vam od srca na tome.
Hvala i svim čitačima Božje riječi, svim ministrantima koji su kroz ove 22 godine posluživali kod oltara. Od srca hvala i našim zvonarima – pokojnima Stjepanu Mlakaru i Miji Mišaku kao i sadašnjim Stjepanu Grozdeku i Josipu Novaku. Hvala vjeroučitelju Vladi koji mi je pomagao pričešćivati kao i svim ostalim vjeroučiteljima iz naše župe.
Hvala i svima onima koji su kroz ovo vrijeme na bilo koji način pomagali oko uređenja crkve i pastoralnog centra. Prije svega hvala našoj Općini i svim njezinim načelnicima od početka do danas. Oni su nam jako puno pomogli i još uvijek pomažu. Bez njihove pomoći i suradnje ne bi mogli napraviti sve ovo što smo do danas napravili. Hvala i našim vatrogascima kao članovima našeg KUD-a MAK te udruzi žena „Trnovečko srce“ koji su sudjelovali u mnogim našim velikim svečanostima. Hvala i svim obiteljima koje su me pozivale i ugošćivale u svojim kućama. Ako sam koga izostavio – uključujem ga u ovu zahvalu – jednostavno hvala vam svima na svakoj vašoj molitvi i pomoći.
Ponosan sam i Bogu zahvalan i na 4 duhovna zvanja koja su kroz ovo vrijeme mojega boravka ovdje iznikla u našoj župi: vlč. Tihomir Kosec, sestra Martina Vugrinec, vlč. Marko Domiter i sada bogoslov Dominik Hrupek. Oni su moj ponos ali i ponos čitave naše župe.
Isto sam tako ponosan i na svim podijeljenim sakramentima u ovoj župi. Kroz ove 22 godine 911 djece je primilo sakrament krštenja i postalo članovima naše župne zajednice. Preda mnom je sveti ženidbeni savez sklopilo 388 parova. Isto tako na vječni sam počinak ispratio 985 naših župljana. To su doista velike brojke koje pokazuju opseg pastoralnog rada u ovoj župi. Jesam li učinio dovoljno? Jesam li napravio sve što sam mogao? Jesam li možda mogao napraviti više? Ne znam. To će dragi Bog prosuditi. Ja samo znam da sam se davao maksimalno i da mi ništa nije bilo teško napraviti za sve vas i za ovu župu.
Ja odlazim iz Trnovca ali moje srce, moje misli i molitve će i dalje biti s vama. Molim za oproštenje ako sam koga uvrijedio ili povrijedio. Sigurno nije bilo namjerno. Ja ću vas i dalje pratiti i biti uz vas. Neka BD Marija, Gospa Snježna i nadalje bdije nad ovom župom i neka nas svojim zagovorom sve skupa zagovara kod našeg nebeskog Oca kako bi se svi zajedno mogli radovati u nebeskom Kraljevstvu kroz čitavu vječnost.
Hvala od srca svima na ovim prekrasnim godinama provedenim s vama.

Zahvala župljana župniku:


Dragi i poštovani naš župniče Josipe! Dragi naš velečasni!
Nije li čudesno kako Gospodin Isus ulazi u naše živote, kako se brine za svakoga od nas; kako dopire do našeg srca, sluša njegove želje i daje ono što nam treba! Isus je prošao zemljom i činio dobro prije gotovo 2000 godina, a to nastavlja činiti sve do današnjih dana. Onima kojima dolazi daruje svoje darove.
Kako li je Isus prije 22 godine čudesno usmjerio život ove župne zajednice! To je bila mlada župa koja je čekala da dobije svoga vlastitog pastira koji će je voditi na putu vječnoga spasenja.
Isus je prije 22 godine ovoj zajednici dao odgovor na njezine želje poslavši joj dar – mladog, poletnog i zauzetog svećenika! Prije 22 godine došli ste u naše mjesto Trnovec gdje Vas je radosno dočekala zajednica vjernika koja je htjela ostvariti svoju dugogodišnju želju da dobije svoju župnu crkvu u kojoj će sa svojim župnikom slaviti euharistiju – najuzvišeniji susret Boga i čovjeka.
Gospodin Isus poslao Vas je k nama, a mi smo Vas radosno primili. Brzo ste prepoznali što ova zajednica ima i ono što joj treba. Došli ste u zajednicu gdje se rado moli, gdje se slavi Bog, gdje vjera oblikuje običaje i život ljudi. Iako ste započeli skromno, odvažno ste krenuli graditi Božji dom koji je postao glavno mjesto okupljanja vjernika Trnovca. Kroz deset godina, zahvaljujući Vašem vodstvu imali smo novi pastoralni centar, župni stan i prekrasnu crkvu Majke Božje Snježne koja je danas ponos svih nas.
Vaša briga nije se zaustavila na građevinskim radovima, papirima i projektima. Uvijek nas je radovala Vaša zauzetost za ljude, za nas kojima ste došli. U Vama smo prepoznali jednostavnog i skromnog čovjeka, punog elana i ideja, zauzetog radnika na Božjoj njivi, svima pristupačnog svećenika, bliskog starima i mladima, obdarenog mnogim talentima, uvijek radosnog i spremnog svakome izići u susret i priskočiti u pomoć.
Uz svakodnevna slavlja svete mise, organiziranje pobožnosti, pripremali ste djecu za prvu ispovijed i pričest, svetu potvrdu, krstili ste mnoge dječake i djevojčice, brojne parove ste vjenčali, mnoge ste pripremili za konačni susret s Gospodinom u vječnosti, mnoge ste naše drage ispratili na njihova posljednja počivališta.
Okupljali ste mlade, poticali pjevanje u zborovima, okupljali ministrante, poticali rad biblijske grupe, župnog caritasa, djelovanje župne knjižnice, vodili ste nas na hodočašća, redovito ste pješačili s nama Majci Božjoj Bistričkoj, organizirali ste pučke misije i mnoge duhovne obnove, započeli ste s euharistijskim klanjanjima na prvi petak…

Mnogima ste bili, ne samo župnik, nego brat, prijatelj i otac. Vaša toplina privukla je i oduševila mnoge. U Vaše vrijeme naša župa dala je Crkvi dva svećenika i jednu časnu sestru. Ove jeseni i naš Dominik kreće putem svećeničkog zvanja, a vjerujem da ovdje ima još onih u kojima postoji klica duhovnog poziva. Toplina i otvorenost Vašeg srca bili su poticaj, podstrek i nadahnuće njima da se spremno odazovu Božjem pozivu.
Obistinila se želja koju je na Vašoj nastupnoj misi pred kapelicom u Varaždinskoj ulici izrekao naš pokojni zvonar Mijo: „Želimo da uz vašu svećeničku službu zaklasa klasje svećeničkih i redovničkih zvanja te da budete i naš prijatelj kojemu ćemo se moći uteći širom otvorena srca.“
Dragi naš velečasni, na svemu tome, od srca jedno veliko „Hvala!“ Hvala Vam za svaku lijepu riječ, gestu, osmijeh, propovijed, svetu misu, za žrtvu i odricanje, za trud i savjet, za vrijeme i blizinu, za pjesmu i druženje.
Hvala što ste dopustili Gospodinu da se Vama služi! Hvala Vam što smo po Vama mogli još više Gospodina upoznati i susresti njegovu ljubav i dobrotu! Hvala Vam što ste s nama i za nas nosili naše križeve! Hvala Vam što ste se nesebično darivali!
Hvala i Vašoj dragoj majci Barici koja je bila uz Vas i podupirala Vas u Vašem zauzetom služenju. Hvala joj za 10 godina služenja i nama župljanima kroz molitvenu podršku i uvijek blagi i topli osmijeh dobrodošlice. Neka joj Gospodin stostruko uzvrati za sve što nam je darovala.
I na kraju, zahvaljujemo Gospodinu, što Vas je poslao k nama da ne budete samo graditelj ovog zdanja, nego i graditelj ove žive zajednice. Ne odlazite daleko, bit ćete nam blizu. Preuzvišeni biskup mons. Bože Radoš pozvao vas je da nastavite službu ekonoma koju ste do sada uspješno i odgovorno obavljali već punih 10 godina u našoj varaždinskoj biskupiji. Molit ćemo za Vas, a sjetite se i Vi nas u svojim molitvama. Znajte da ste k nama uvijek dobrodošli.
Neka Vas prati Božji blagoslov, zagovor i zaštita Blažene Djevice Marije i sv. Josipa.
Dragi naš župniče Josipe, još jednom od srca Vam hvala za sve.
U ime svih župljana primite ovaj poklon u znak zahvalnosti za sve što ste za nas učinili!

U Trnovcu, 16. kolovoza 2020. - Slike sa svečanosti zahvalnih misa možete pogledati u Galeriji slika!

 Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!