Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Župno hodočašće M.B. Bistričkoj

Župno hodočašće M.B. Bistričkoj

13.08.

2012.

 


Kao i svake godine, naše župno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj, započelo je u petak večernjom svetom misom. Poslije mise 88 pješaka-hodočasnika krenulo je u procesiji put Marije Bistrice. Stigavši na Mariju Bistricu, pozdravili su Gospu procesijom oko oltara i uputili se na odmor. Navečer se u bazilici Marije Bistričke slavila svetu misu, a prije nje molila se krunica te su mnogi pristupili sakramentu pokore. Na kraju dana hodočasnici su se uz svijeće uputili na bistričku Kalvariju i u pobožnosti razmatrali događaje Kristove muke.

Nedjelja, 12. kolovoza, glavni je dan našeg hodočašća. Oko euharistijskog stola bistričke bazilike okupio se veliki broj naših župljana. Ranu svetu misu je predvodio naš župnik, vlč. Josip Hadrović, a propovijedao prof. Ivan Zirdum. Već nakon mise krenuli smo u procesiji na Kalvariju moleći pobožnost križnoga puta. U pobožnosti su sudjelovali članovi našega KUD-a „Mak“ koji su u svojim nošnjama nosili kip Majke Božje Bistričke.

Slijedilo je vrijeme za duhovnu i tjelesnu okrepu. Središnji događaj hodočasničkog dana bila je svečana euharistija u crkvi na otvorenom koju je predvodio hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. U propovijedi, biskup Štambuk je govorio o obiteljskim i bračnim odnosima, potičući supružnike na njegovanje ljubavi i zajedništva. "Da biste se prepoznavali u svemu što se tiče vrijednosti oca i majke, pozvao bih vas, dragi očevi i drage majke, zbog ljubavi vaše vlastite, ali i zbog ljubavi prema vašoj djeci koje ne smijete ostaviti siročad bez oca i majke: ovdje pred Majkom Božjom obnovite svoju bračnu vjernost, uzmite se ponovno, zavolite se ponovno ako je potrebno da biste u sebi osjećali zdrav ljudski ponos i zdravo majčinstvo i zdravo očinstvo", istaknuo je mons. Štambuk. Svoje hodočašće završili smo oproštajnom procesijom u 13:30 u bistričkoj bazilici.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!