Trenutno ste na :: Početna > Novosti > Župno klečanje i pandemija koronavirusa (Covid- 19)

Župno klečanje i pandemija koronavirusa (Covid- 19)

23.03.

2020.

 

 Ove godine se naše župno klanjanje baš poklopilo s naglim širenjem koronavirusa i u našoj domovini. U siječnju i veljači smo slušali vijesti o toj epidemiji koja se nezaustavljivo širila najprije u dalekoj Aziji, točnije Kini i okolnim zemljama. Sve nam se to činilo nekako daleko i pomalo nestvarno. No, ubrzo je taj dosada malo poznati virus došao i u naše susjedstvo – u Italiju. Još nismo bili previše zabrinuti. Ali onda su početkom ožujka registrirani prvi oboljeli i u našoj domovini.
Od tada smo s puno većom pažnjom pratili što se događa. Na preporuku civilnih vlasti naši su biskupi 13. ožujka donijeli preporuku za postupanje u vjerskim objektima vezano uz koronavirus. Glavne preporuke su bile da se na ulazu u crkvama ukloni iz škropilnica blagoslovljena voda; da se u misnim slavljima izostavi gesta pružanja mira rukovanjem; da se sveta pričest podjeljuje isključivo na ruke te da na liturgijskim slavljima ne bude više od stotinjak ljudi.
Ta je preporuka bila odaslana vjernicima putem svih medija tako da je u nedjelju 15. ožujka, na svim misama bilo daleko manje vjernika nego inače. Za taj vikend smo imali dogovorenu duhovnu obnovu kao uvod u župno klanjanje. Ona se i održala. Duhovnu obnovu je vodio p. Ivan Vinkov, voditelj Centra za duhovnu pomoć u Opatiji. U subotu, 14. ožujka u 15.00 p. Ivan je imao susret sa sedmašima i osmašima. Govorio im je o prvoj Božjoj zapovijedi i opasnostima u koje mogu danas upasti mladi ljudi baveći se raznim okultnim praksama. Nakon večernje svete mise bilo je zajedničko klanjanje pred Presvetim uz molitvu za duhovno i duševno iscjeljenje. Pater Ivan je predvodio i sve tri nedjeljne svete mise.
Na sam dan župnog klanjanja jutarnju sv. misu je predvodio župnik. Tijekom dana vjernici su dolazili u crkvu pokloniti se Isusu. Završnu večernju sv. misu je trebao predvoditi naš varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, no zbog sve napetije situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, on je od toga odustao, tako da je tu sv. misu uz koncelebraciju susjednih župnika predvodio biskupov tajnik, vlč. Marko Domiter.
I onda je na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka stigla Odredba HBK u vezi sprečavanja širenja koronavirusa. Prema toj odredbi od 20. ožujka se ukidaju svete mise sa narodom. Od toga dana pa sve do prestanka pandemije svećenici će slaviti svete mise bez sudjelovanja vjernika. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
Biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
Crkve mogu tijekom dana biti otvorene ali neka se pazi da istovremeno u njima ne bude više od deset ljudi.
Nakon te odredbe svećenici su počeli služiti mise bez naroda ali na one nakane koje su toga dana predviđene. Naš Biskup je dodatno zamolio svećenike da slave svete mise u uobičajeno vrijeme kako bi vjernici u duhu i molitvi mogli biti povezani, te primiti duhovnu pričest. Savjetovano je vjernicima da svete mise prate putem svih dostupnih medija.Raspored misa
PON - 7.30
UTO - 7.30
SRI - 7.30 (u kapelici od mjeseca lipnja do listopada)
ČET - 7.30
PET - 7.30
SUB - 17.00 (zimsko) 19.00 (ljetno)
NED - 7.30, 9.30, 11.00
Kroz advent svete mise u 6.00 osim subote.
U mjesecu svibnju svete mise kroz tjedan su u 19.00; u 18.25 počinje svibanjska pobožnost!
Križni put kroz korizmu: petkom u 17.00 i nedjeljom u 15.00
Radno vrijeme Župne javne knjižnice:
Ponedjeljak - Petak: od 17.00 - 19.00 Nedjeljom i blagdanima Knjižnica ne radi!